Kaspersky Lab: Κίνδυνος για τα δεδομένα σε ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων

14/11/2017

Σε κίνδυνο φαίνεται να θέτουν τα προσωπικά τους δεδομένα επιβάτες διεθνών πτήσεων καθώς συνδέονται σε μη ασφαλή δίκτυα wi-fi λόγω της ανάγκης τους να συνδεθούν στο Διαδίκτυο αμέσως μόλις φτάσουν σε ξένη χώρα. 

Αυτό δείχνει έρευνα της Kaspersky Lab, στην οποία συμμετείχαν 11.850 άτομα από την Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική, την Ασία, τον Ειρηνικό και τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ψηφιακό έγκλημα αποτελεί σημαντικό ζήτημα για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. 

Ωστόσο, καθώς οι πιο βασικές ταξιδιωτικές πληροφορίες (από χάρτες και επιβεβαιώσεις ξενοδοχείων μέχρι λεπτομέρειες για το check-in και τις κάρτες επιβίβασης) αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο, οι διεθνείς ταξιδιώτες συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνδεθούν κατά την άφιξή τους. 

Πολλοί είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν σύνδεση Wi-Fi από το να ρισκάρουν να καταβάλουν τέλη περιαγωγής, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα τους εκθέσει σε κίνδυνο. «Ταξιδεύω πολύ. Το επαγγελματικό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρκώς συναντήσεις, συνέδρια και διαπραγματεύσεις σε όλο τον κόσμο. Ταξιδεύω με αεροπλάνο πάνω από 100 φορές το χρόνο - και αυτό είναι ο κανόνας για μένα. Και φυσικά χρησιμοποιώ διάφορα δημόσια δίκτυα Wi-Fi για να έχω διαρκή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. 

Όμως, το πρώτο πράγμα που κάνω αμέσως μόλις αποκτήσω πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι να συνδέομαι σε ένα VPN (στη δική μου περίπτωση το Kaspersky Lab VPN) και αυτό είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο που θα συνιστούσα σε οποιονδήποτε. Επίσης, καλό είναι οι χρήστες να διατηρούν το λογισμικό τους ενημερωμένο, συμπεριλαμβανομένης και της λύσης ασφάλειας, αλλά και να μην εμπιστεύονται κανέναν στο Διαδίκτυο» σχολίασε ο Ευγένιος Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab Κατά την έξοδό τους από το αεροδρόμιο, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (48%) έχουν ήδη συνδεθεί στο Διαδίκτυο, με τους περισσότερους (62%) να συνδέονται με σκοπό να ενημερώσουν την οικογένεια και τους αγαπημένους τους ότι έχουν φτάσει με ασφάλεια. 

Επίσης, σχεδόν πέντε στους δέκα (47%) ισχυρίζονται ότι συνδέονται κυρίως για να «κατεβάσουν» ταξιδιωτικές πληροφορίες. Ακόμη, τα ζητήματα που αφορούν την εργασία (41%) είναι ένας επίσης ισχυρός παράγοντας για την άμεση αναζήτηση πρόσβασης στο Internet, όπως είναι και η επιθυμία σύνδεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (46%). 

Τέλος, το 35% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι απλώς ενστικτώδης η ανάγκη σύνδεσης στο Διαδίκτυο το συντομότερο δυνατό. Σήμερα, η σύνδεση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι τόσο συνηθισμένη, που σχεδόν κανείς δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για το πού και το πώς θα συνδεθεί ή ποιος μπορεί να «ακούει», ακόμη και όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Σχεδόν οκτώ στους δέκα Έλληνες (75%) συνδέονται σε μη ασφαλείς, ελεύθερης πρόσβασης συνδέσεις wi-fi σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καφετέριες ή εστιατόρια. Ωστόσο, όταν κάποιος βρίσκεται μακριά από το σπίτι του και από αξιόπιστα δίκτυα, η έλλειψη προσοχής σε σχέση με την ασφάλεια του δικτύου αποτελεί παιχνίδι στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών. Βάσει της έρευνας, το 13% των ελλήνων ταξιδιωτών έπεσε θύμα ψηφιακού εγκλήματος όταν βρισκόταν μακριά από το σπίτι, ενώ μόλις το 2% δήλωσε ότι αντιμετώπισε κάποια εγκληματική δραστηριότητα στην πραγματική ζωή. 

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι οι ψηφιακές συνήθειες του καθενός δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου, ούτε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, ακόμα κι αν είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε κινδύνους στα μη ασφαλή δημόσια δίκτυα. Το 37% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί online τραπεζικές υπηρεσίες και πραγματοποιεί online αγορές μέσω wi-fi δικτύων, ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό.